A zselatin képes ötöd akkora vízmennyiséget felszívni saját súlyánál. Mivel az egyik leggyakrabban használt zselésítő anyag, széles körben alkalmazzák élelmiszerekben és gyógyszerekben. Mivel állati eredetű, vegetáriánus ételekben, valamint bizonyos vallási előírások (például kóser, halal) miatt pektinnel, agar agarra, karragénnal, alginsavval vagy hipromellózzal helyettesíthető.
- A zselatin leggyakrabban fagylaltokban és lekvárokban található meg. Diétás ételekben is alkalmazzák a zsírok helyettesítésére, mivel zsíros érzést kelt a szájban, miközben kalóriatartalma rendkívül alacsony.
- A gyógyszeriparban elsősorban a gyógyszerkapszulák bevonataként használják, mivel így könnyebben lenyelhetővé válik
- A fényképezésben az ezüst-halidok emulziókban való megőrzésére alkalmazzák.
- Hordozóanyagként is szerepet kap, például vizes oldatában oldódik a béta-karotin, amely enyhe sárgás színt ad az oldatnak, leginkább üdítőitalokban
- Bizonyos esetekben a gyufafejek kötőanyagaként is használják. Lőgyakorlatokon a zselatinból készült céltáblák az izomszövettel hasonló módon roncsolódnak, ezért a lőgyakorlatok során gyakran készítenek zselatinból bábukat.
- A szinkronúszók a frizurájuk rögzítésére is használják, mivel a zselatin nem oldódik fel a hideg medencében, így a hajforma megmarad
- Tannin-érzékeny emberek étrendjében pedig a tannin helyettesítésére szolgálhat.
Élelmiszerekben a zselatin napi maximális beviteli mennyisége nem ismert, és mellékhatásai sem ismertek.